Romanian Bridge Portal
·· 2023-09-28 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Grosvenor cu schiza in siaj  
Eduard Munteanu

Concurs Piatra Neamt, mai 2000 - echipe. First round
Dealer S, Vulnerabil: None

   
4 3 2
 
 
7 6
 
 
K Q 6 4
 
 
A J 7 2
 
 
J 9 5
   
7 6
K 8 3
 
J 10 9 5 4
A 9 7 6 3
 
2
8 4
 
K Q 10 9 5
   
A K Q 10 8
 
 
A Q 2
 
 
V 10 8
 
3 2
 

Licitatia:

NORD
EST
SUD
VEST
C. Spiridon
M.Stegaroiu
E. Munteanu
B. Marina
1*
1
1NT**
2
2
PAS
4
PAS
PAS
PAS

1 = Tare
1FA= 8-10 PO Balansat

Atac: 8.

Sa analizam ce sanse de joc avem: Blancul de trefla nu functioneaza, pentru ca urmeaza taiul de caro, si apoi depindem de reusita impasului de cupa. Sa încercam altceva: punem Al si tragem 3 ture de pica, dar acum Vest amâna de 2 ori caroul si iar suntem în 9 levate. Nu e bine, sa ne concentram poate gasim ceva mai bun: Tragem numai doua ture de atu, si apoi jucam trefle, dar acum desi vest în pozitia finala dupa upercutul de trefla trebuie sa ne ofere ceva va juca A de caro, caro si tot noua levate(3carale + 4pici +1trefla + 1 cupa).
Se pare ca nu am solutie. Dar undeva într-o firida slab luminata a mintiii încolteste o idee. Se pare ca revistele de bridge umoristic citite cu ani în urma au folosit totusi la ceva. Da, ideea a capatat consistenta acum. Era vorba despre un tip: Grossvenor. E clar acum. Cu multa convingere în glas spuneti: As de trefla, si caro te rog partener: 4, 2, Valet, As. Retur: trefla. Mic de pe mort, nouarul estului bate levata, retur dama de trefla, apel evident de caro.
Am nimerit din lac în put. Am scapat de blancurile de caro, dar acum sunt upercutat. Am taiat cu Asul, si am tras Riga, Dama, poate cade valetul. Necâstigator. Urmeaza carourile acum. Iata finalul de 5 carti
   
4
 
 
7 6
 
 
K
 
 
J
 
 
J
   
-
K 8
 
J 10 9
9 7
 
-
-
 
K 10
   
10 8
 
 
A Q 2
 
 
-
 
-
 

Riga de caro urmeaza cu defosa de cupa din mâna. Daca Valetul de pica e la Est, nu mai conteaza (-1). El trebuie sa fie la Vest. Sa analizam acum pozitia de 4 carti ramase: daca jucam atu, încercând o plasare, West si-a pastrat foarte bine al cincelea caro carte de iesire. E clar: Valetul de trefla absolut neimportant a devenit o carte esentiala. Trefla taiata. Vest e strâmtorat. Înca nu-i vine sa creada ce se întâmpla: e plasat datorita nenorocitului de Valet de pica. Daca suprataie trebuie sa joace cupa de sub rege sau în tai defosa. Daca defoseaza caro, va fi plasat pe pica. Arunca cupa fara sa clipeasca.
Totusi Sud nu a muncit atât sa se împiedice la mal. As de cupa.
P.S. Am pierdut meciul cu 20 - 0, dar ce mai conteaza? Un Grosvenor si o schiza în siaj în aceeasi dona realizate în concurs valoreaza cât un tot turneul.alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro