Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Aseara in groapa cu lei  
Cristian Schioparlan

Suficiente,"auto" sau pseudo suficiente, intotdeauna in groapa cu lei atomici orgoliile sunt mari. Rezultatele de 90% nu mai multumesc pe nimeni. Iuresul e mare, toata lumea vrea sa castige. E nevoie de 110% pe dona. Razboiul e total, se schimba pe seara nu mai putin de 10-11 sabii per capita.Ce sa mai spunem de scuturi de aparare si alte arme de lupta pe timp de razboi, nelipsite din arsenalul oricarui jucator de bridge. Cu toate acestea, la sfarsitul concursului de seara ATOMICA nimeni nu are nici o zgarietura. Poate nu va vine sa credeti, dar din aceasta inclestare de se cutremura pamantul ies invingatori si cei cu 33% la final. Locul unu a coborat uneori si la 57% asa ca nu mai mira pe nimeni rezultatul de 58% din penultima etapa a axei din fruntea clasamentului de atunci. Desi obtinusem multe done bune, aseara vroiam ca si ultima dona sa-mi aduca un alt trofeu, asa ca avand:

 
A R D V 10 9
V x x
x x
x x

pe VERDE contra ROSU, dupa ce partenerul a deschis cu un 1 pregatitor, iar flancul a intervenit cu 2 m-am decis sa nu joc nimic altceva decat 3NT. Asa ca am declansat batranul "asking" de "sans atout", 3 , la care partenerul a declarat mansa. Contract final 3NT. Atac V. Inainte de a asterne mortul, doubletonul de pe care il aveam mi-a adus aminte de cele -12 grade de afara. La final s-a dovedit ca gerul era un motiv doar de metafora. Dona arata asa:
   
x x x x
 
 
A x
 
 
A x x
 
 
A D x x
 
 
x x
   
x
x x
 
R D x x x x
R D x x
 
V 10 x x
x x x x x
 
R V
   
A R D V 10 9
 
 
V x x
 
 
x x
 
x x
 
Din nefericire, din neatentie si/sau oboseala, cine stie... partenerul a lasat doar primul tur de caro sa treaca, dupa care l-a incasat pe al doilea si a defilat apoi picile obtinand finalul urmator:
   
-
 
 
A x
 
 
-
 
 
A D x
 
     
-
nu conteaza  
R D
   
x
   
R V
   
-
 
 
V x x
 
 
-
 
x x
 

A incercat sa plaseze mana Estului jucand As de cupa si cupa. Est a mai avut un caro de retur pentru un procent de 30% pentru noi, 3NT juste.

Daca ar fi lasat sa treaca 2 carale, pe defilarea picilor finalul ar fi fost:

   
-
 
 
A x
 
 
-
 
 
A D
 
     
-
   
R D
nu conteaza  
-
   
R V
   
-
 
 
V x x
 
 
-
 
x
 


Si plasarea ar fi functionat pentru 3NT cu un over-trick si top pentru noi, impotriva salii care, nu se stie de ce, realiza 4 Sp intr-o veselie, contract care nu e tocmai banal de realizat. Dona are resurse nebanuite, incercati sa amendati 4NT. Nu veti reusi.

Suficiente,"auto" sau pseudo suficiente, intotdeauna in groapa cu lei atomici orgoliile sunt mari.alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro