Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  To Bid or Not to Bid (6)  
Dan Enescu

PROBLEMA CONTRELOR -NIVEL 4 Hartuieli, obstructii, interventii, cum putem sa licitam corect cand in mod constant trebuie sa ghicim licitatia la nivel inalt?
Sa presupunem ca adversarii deschid licitatia la nivel de patru cu o majora, iar partenerul contreaza. Prima intrebare este ce inseamna contra? Exista doua metode de a o juca. Una este orientata spre penalizare - de obicei aratand o mana de forta echivalenta cu unu fara atu tare si cu cel putin doua carti in culoarea de deschidere. A doua varianta este orientata spre apel, de obicei aratand scurtime in culoarea de deschidere. Nu exista un mod CORECT de a juca aceasta contra. Unii jucatori o joaca intr-un fel dupa patru cupe si altfel dupa patru pici. Partea importanta este ca sa existe o intelegere intre cei doi parteneri asupra modului de joc.
Adversarii deschid cu 4, partenerul contreaza de penalizare si aveti in mana:
1) 6 5 K 10 9 2 Q 7 4 2 K 9 3
In acest caz Adversarii au cel putin noua atuuri (presupunem minim doua la partener) si noi nu avem in general mai mult de optl. Asta face aproximativ 17, si veti pasa fara prea mare dificutate
2) J 4 A 9 8 5 3 K 9 8 Q 8 7
Iata un pas usor, desi pe unii s-ar putea sa-i tenteze. Utilizand REGULA, plasam noua atuuri la ei (partenerul trebui sa aiba doua sau trei), iar noi opt sau noua (din nou presupunem ca partenerul are cel putin patru carti in culoarea noastra), deci in
deci in total 17 sau 18. Daca avem 11 levate atunci ei au doar sase sau sapte. Adversarii deschid cu 4 iar partenerul da un contra de penalizare - nimeni vulnerabil
3) A 8 6 4 Q 9 2 K 8 7 2 K6
Probabil ca adversarii au opt cupe (presupunem in continuare ca partenerul are doua), si noi probabil ca avem sapte sau opt pici (oferindu-i cu generozitate partenerului trei sau patru in mana de tip "fara atu tare"). Sa facem mediile si sa spunem ca 8 + 7.5, deci 15.5. Daca noi putem sa facem zece levate pe pica (+420), ei fac doar cinci sau sase (+1100 sau +800) in patru cupe. Trebuie sa pasam.
4) A D 8 7 4 3 8 A 4 3 7 5 2
Acum adversarii au cel putin noua sau zece cupe. Noi avem opt, noua sau zece pici. Totalul este in jurul lui 19. Avem in acest caz, un exemplu de mana cu care trebuie sa licitezi dupa contra. Cu 19 levate cum putem sa gresim ? In concluzie, este necesara o distributie deosebita pentru a iesi din contra de penalizare data unei deschideri la nivel de patru pe majora. Daca nu exista un numar neobisnuit de mare de atuuri (cel putin 20!), sa nici nu va ganduti la iesirea din patru pici contrate.

Acum, se ne gandim la deciziile ce trebuie luate dupa contra de apel. Vom pleca de la presupunerea ca partenerul are aproximativ o carte in culoarea de deschidere. Da, s-ar putea sa fie sicana sau doubleton, dar cel mai probabil (si media) este unu. Cand planuim licitatia dupa contra de apel, putem sa speram de asemenea ca avem in fata o sustinere de patru carti pentru culoarea (culorile) noastre. (Din nou, asta este o medie - exista si posibilitatea unei sustineri de trei sau cinci carti.)
Cu asta in minte, sa presupunem ca nu este nimeni vulnerabil, ei deschid cu patru cupe, iar partenerul intervine cu contra de apel. Pentru a rezolva aceasta problema, pur si simplu puneti la partener o distributie 4-1-4-4.
Sa exemplifican cu o donade la Chatham, New Jersey Sectional

: Distribuitor Vest, Nimeni Vulnerabil:
 
K Q 9 5
 
 
A
 
 
Q J 8 5
 
 

Q J 7 6

 
J 10 3
 
6 4 2
K Q J 10 9 7 6
8 5 4
3
 
A 10 9 7
10 9
 
A 8 4
 
A 8 7
 
 
3 2
 
 
K 6 4 2
 
K 5 3 2
 

La concursul de perechi, cateva axe s-au decis sa deschida cu patru cupe. Nord a contrat si Sud a trebuit sa ia o decizie. Cei care nu au stat in contra, au scris cu minus intr-un contract pe minora la nivel de cinci. Erau doar 18 atuuri - deci nu erau destule levate pentru a garanta lupta la nivel de cinci. Cei din Sud care au pasat contra respectand REGULA au fost rasplatiti cu un rezultat foarte bun.
Iata o dona din 1989 de la Chicago, trofeul Spingold., care implica un contra de raspuns la nivel de patru.

Vest distribuitor si Nord-Sud vulnerabili.
 
K 10 9 4
 
 
A J 4
 
 
K 9 7 4
 
 

3 2

 
J 7 6
   
5 3 2
10 9 6 2
 
8 5
A Q 10
 
J 8
A Q 6
 
K J 10 9 8 7
 
A Q 8
 
 
K Q 7 3
 
 
6 5 3 2
 
5 4
 

Iata licitatia dintr-un meci din semifinala:

VEST
NORD
EST
SUD
Kantar
Cayne
Sontag
Burger
1
Dbl.
4
Dbl.
pas
4
pas
4
pas
4
pas
pas
pas


 

 

 

 

 

 

 

Contractul de patru pe majore pentru axa Nord-Sud este o prostie, pentru ca sunt cate doua perdante in fiecare minora. Aici Burger a facut bine cand a dat contra de raspuns in patru trefle, in loc sa licite patru cupe. Cayne ar fi trebuit sa stie acum ca nu sunt destule levate pentru a licita patru-peste-patru si ar fi trebuit sa paseze obtinand usor +500.

In continuare vom prezenta cateva dintre licitatiile mai frecvente in care trebuie sa decizi ce faci dupa contra la un baraj la nivel de patru care insa nu a fost licitatia de deschidere:

Adversar 1
Partener
Adversar 2
Dvs.
1.
1
pas
 
4
Dbl
Pas
??

Adversar 1
Partener
Adversar 2
Dvs.
2.
pas
1
 
4
Dbl
Pas
??

Adversar 1
Partener
Adversar 2
Dvs.
3.
3
Dbl.
 
4
Dbl
Pas
??

Adversar 1
Partener
Adversar 2
Dvs.
4.
Pas
1
4
Pas
 
Pas
Dbl
Pas
??

Adversar 1
Partener
Adversar 2
Dvs.
5.
2
2
 
4
Dbl
Pas
??

Aceste licitatii le dau dureri de cap atat jucatorilor experientati cat si incepatorilor. Problema este mult mai usor de rezolvat daca se utilizeaza REGULA.

 alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro