Romanian Bridge Portal
·· 2024-10-10 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Construind pe nivelul 3  
Bogdan Vulcan

Recent s-a desfasurat o noua confruntare intre diferitele culturi bridge-istice junioare. Tehnici moderne de licitatie, spirite infierbantate, levate semete au umplut orele unei duminici de noiembrie tarziu. Scoruri din 10 in 10 puncte au impartit punctele de top in stanga si in dreapta, cernind boabele albe de cele mai putin albe.
In traducere, a avut loc un nou concurs de bridge pentru juniori. Felicitari invingatorilor, glorie (eterna) invinsilor, multumiri organizatorilor.
Vom trece acum la studiul unei done, pentru a ilustra atmosfera plina de incordare, de tehnicitate si de suspans pe care o degaja sala la un astfel de concurs.

Prima dona este un exemplu de precizie a sistemului de licitatie. Cine spune ca pe nivelul trei nu putem controla licitatia? Iata o situatie in care cei ce formeaza una din echipele clasate foarte sus in final au gasit solutia unei done extrem de complexe.
In Nord, in zona contra zona, partenerul dumneavoastra tine urmatoarea carte

 
V 9 x x
A x
-
R D 9 x x x x
dumneavoastra avand
 
A 10
x
A D10 x x x x x x
x

Licitatia (distribuitor:W; vom explica in detaliu fiecare anunt)

West
Nord
Est
Sud
PAS
3
PAS
3 (!)
PAS
3 (!!)
PAS
4 (!?)
PAS
PAS
CONTRA
Pas General

Legenda:
- 3 trefle: primul punct de interes al donei; un adept studios al lui Zia Mahmood recunoaste tipul de baraj, bicolor, nepunctat, in vulnerabilitate trista, nu dezastroasa, ci trista, care l-a consacrat...cu singura observatie ca susnumitul face asa ceva doar pe tricul 2. Si ca este Zia...
- 3 carale: culoare nonforcing. Presupun ca unii dintre dumneavoastra au vazut asa ceva, sunt exemple de astfel de licitatii si la jucatori de top. Mesajul este: "partener, culoarea mea este mai potenta, haide sa ne cautam un fit". Frumos.
- 3 pici: explorarile continua. Acum Nordul spune: "partener, scuza-ma pentru acest baraj ciudat, eu am si 4 pici. A, si Asul in doi de cupa. Ma rog, tu nu afli de el, dar poate vezi ca fac cu ochiul...". Aceasta licitatie ar putea fi interpretata si ca "partener, am fit de caro si sursa de levate in pica (varianta lunara) sau in cupa (varianta cu transfer, vezi Kokish, Smolen, etc.).". Tema: documentati aceasta secventa.
- 4 caro: nonforcing. Evaluand singletonul de trefla si lipsa unui stop de cupa in propria mana (sau uitand sistemul care spune ca 3 pici promite stop de cupa si lungime in pica), Sudul evita tehnic contractul de 3 FA si fixeaza o partiala foarte promitatoare, daca partenerul n-ar fi barat...
- contra din flanc: cu nervii la pamant, pierduti in releele adversarilor, amicii mei contreaza din principiu. Vor fi aspru pedepsiti. Nu te pui cu un astfel de sistem!

Nu mai e cazul sa prezint restul mainilor. Estul avea KJx de caro si K de pica, iar W A de trefla, cupe mari si dama de pica. S-a atacat asul de trefla si s-a continuat trefla! Pe K de trefla s-a defosat urgent pica. Apoi s-a jucat carca de atuuri, cedandu-se in final 3 levate. Flancul s-a vaduvit de o pica. Just facute!
Putem observa ca Nord a gresit, pentru ca trebuia sa dea recontra, stiind ca partenerul sau avea o culoare de cel putin 8 carti, cu o potenta deosebita. In acest fel ar fi obtinut 100% pe dona in mod cert. Doar cu contra nu poti fi sigur niciodata... Sper ca din aceasta dona se intelege importanta sistemului de licitatie. Cand ajungi in contractul corect (4 caro dupa baraje repetate) nu ai ce sa patesti...
Cel putin nu cand ai in fata niste adversari din aceeasi liga cu tine.



alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro