Romanian Bridge Portal
·· 2024-06-16 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Patru tehnici pentru o singura dona  
Dan Enescu

Prietenul meu Edi Munteanu afirma in urma unui meci de echipe pierdut cu 20--0, ca reusita unui "Grosvenor" si o schiza în siaj în aceeasi dona valoreaza cât un tot turneul, si are dreptate.
Pana la urma clasamentele nu raman decat niste simple statistici, dar gloria in principal este data de marile lovituri. Daca nu intrati in "folclor" prin niste realizari exceptionale mai devreme sau mai tarziu nimeni nu-si va mai aminti de dumneavoastra.
Acum cativa ani revista "Dona" editata de domnul Mihail Gondos a publicat un numar numai cu clasamente. A fost un esec. Ceea ce ne place, ce ne atrage, ce ne face sa citim reviste si carti de bridge, sa ne strangem la club, sau sa participam la tot felul de turnee este tocmai frumusetea exceptionala a unor done (depasita doar de frumusetea femeilor).
Regretatul Laurentiu Ulici afirma "pentru un adevarat bridge-ist, important nu e sa castige, ci sa joace bine si frumos. Asumata mai mult sau mai putin ipocrit de mai toate sporturile aceasta lozinca e, dupa mine, imanenta bridgeului".
Sa exemplificam acest fapt urmarindu-l pe expertul englez Ewart Kempson reusind sa combine patru tehnici de levata, un "grand coup", joc de eliminare, o schiza si o plasare realizand micul slem de cupa pe atac de caro in dona urmatoare:

   ♠ 7 6 4 2  
   A R 4 2  
    7 6  
   ♣ D 9 3  
 ♠ D 10 5 3    ♠ V 9 8
  -     V 10 9 7
  V 9 8 5 2     10 4 3
 ♣ V 8 5 4    ♣ R 7 2
   ♠ A R  
    D 8 6 5 3  
    A R D  
   ♣ A 10 6  

Dupa preluarea caroului, a jucat imediat As si Riga de pica, apoi s-a dus in masa pe Riga de atu si a taiat in mana o pica. A incasat Riga de caro si.... a taiat al treilea caro major evitand astfel o defosa prematura si eliminand carourile Estului. A jucat in continuare atuuri ajungand in pozitia:

   ♠ 7  
   -  
    -  
   ♣ D 9 3  
 ♠ D    ♠ -
  -     V
  -     -
 ♣ V 8 5    ♣ R 7 2
   ♠ -  
    6  
    -  
   ♣ A 10 6  
In momentul in care s-a jucat 6 de atu, Est stramtorat a trebuit sa renunte la o trefla, declarantul defosand pica devenita acum nefolositoare. Vest a fost nevoit acum sa revina o trefla mica, Kempson a jucat mic din mana, Vest a preferat sa joace 8 si s-a luat cu 9 de trefla. S-a continuat cu Dama de trefla si slemul a fost realizat.
Ewart Kempson a declarat ulterior ca dupa realizarea acestui slem a fost atat de surprins incat multe saptamani in sir ramanea visator in pat, cu gandul la frumusetea jocului.


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro