Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Viena Coup sau Criss-Cross  
Cristian Schioparlan

Santana a scos un album si a aratat ca este "supranatural", Brancusi a sculptat Coloana Infinitului si ne-a dus cu gandul la alta lume, la bridge se intampla mereu lucruri "ca din povesti", fiindca, asa cum spunea JORGE LUIS BORGES : "Nu exista placere mai mare decat aceea de a gandi logic". In universul fabulos al bridge-ului se infiripa vise, ard flacari ale gandului de izbanda, iau fiinta adevarate capodopere de arta. Pe altarul Bridge-ului se aduc sacrificii care te fac sa uiti toate temerile, nesigurantele sau nemultumirile de orice fel. Sufletul se bucura de trairi de neegalat din frumusetile donelor, aceste adevarate pietre pretioase ale gandului.O astfel de bijuterie mi-a fost "oferita pe tava" cam prin 1995, la turneul de la Brasov, in turneul de echipe. Jucam impotriva unor moldoveni simpatici. Ajung intr-un slem de fara atu usor impins, dupa urmatoarea secventa:

LICITATIA:

VEST
NORD
EST
SUD
1*
CONTRA
PAS
1NT
PAS
2
PAS
3NT
PAS
6NT
PAS
PAS
PAS

1 = majora in cinci

S-ar putea sa va amuze licitatia "batraneasca", dar, daca s-ar fi jucat doar mansa, poate nu as mai fi incercat sa "realizez" maxim de levate din dona.

Vest a atacat, incercand sa "ascunda" adevarata distributie,Valetul de caro.

   ♠ A D  
   5 4 2  
    A R 8 7 5  
   ♣ A R 9  
     
   ♠ V 7 3  
    A D 10  
    D 9 4 3  
   ♣ 7 5 2  
La prima vedere, dupa atac nu se pot realiza mai mult de 10 levate: cinci carale, doua trefle, doua pici cu impas si o cupa. Problema pare a fi insolubila, deoarece o eventuala plasare ar oferi doar a 11-a levata, dar si acest lucru fiind iluzoriu avand in vedere returul evident de pica sau trefla al Vestului. Singura consolare este faptul ca stim ca deschiderea Vestului este cu cinci carti de cupa, probabil are toate punctele restante, deci putem judeca dona la rece. Ce este de facut?
Pentru realizarea unui final de stramtorare pentru Vest este imperios necesar sa se cedeze o levata. Aceasta nu poate fi decat o cupa, pentru a pastra mecanismul amenintator. Deci As de caro si cupa la 10, preluat de de vest cu Valetul. Acesta a revenit inselator Valetul de trefla. Au urmat : As de trefla, caro la Dama -Vest defoseaza cupa-, impas de pica castigator. Acum s-a pus in functiune o adevarata "morisca a mortii", in care Vest are de ales intre trei variante de a pieri. Finalul de sase carti, dupa ce se defileaza doua carale, este :
   ♠ A  
   5 4  
    5  
   ♣ R 9  
 ♠ R 9    
  R 9   Nu conteaza
  -    
 ♣ D 10    
   ♠ V 7  
    A D  
    -  
   ♣ 7 5  
Acum este jucat de la Nord 5 de caro iar din mana se defoseaza 5 de trefla.
Daca Vest arunca o cupa urmeaza As de pica (Viena Coup) si pe As si Dama de cupa este schizat trefla-pica.
Daca Vest arunca o trefla, urmeaza Riga de trefla si 9 de trefla pe care Sud arunca Dama de cupa, acum este "prins" in Criss-Cross:
-daca arunca 9 de cupa, se trage As de cupa si apoi pe As de pica la cupa mare;
-daca arunca 9 de pica, se trage As de pica si cupa la As la pica mare.
Daca Vest arunca o pica, varianta aleasa la masa, urmeaza As de pica, cupa la As si Valetul de pica il schizeaza trefla-cupa.
Iata si dona completa:
   ♠ A D  
   5 4 2  
    A R 8 7 5  
   ♣ A R 9  
 ♠ R 9 8    ♠ 10 6 5 4 2
  R V 9 8 6 Dealer: Vest   7 3
  V Vuln: N-S   10 6 2
 ♣ D V 10 3    ♣ 8 6 4
   ♠ V 7 3  
    A D 10  
    D 9 4 3  
   ♣ 7 5 2  

Aceasta dona a adus la egalizare destule IMP-uri, desigur. Si o "rasfatare" pentru frumusetea pura a finalului parca desprins din manual. Mai conteaza faptul ca atacul normal de trefla si returul de trefla, cand se cedeaza mana, inving contractul? Nesemnificativ...
Credeti ca aceasta schiza mi-a adus cea mai mare satisfactie de-a lungul anilor? Sau alte lovituri nastrusnice, care mai de care mai sofisticate? Ei bine, nu. Pe vremea studentiei, cand nu aveam nici un an de cand fusesem initiat in tainele jocului de bridge, jucam un liber cu colegii in "bufetul" facultatii. Atunci am realizat prima banala schiza simpla, insa acea lovitura mi s-a parut o realizare atat de "epocala" incat ar fi trebuit informata intreaga lume. Acel eveniment a fost mult mai important decat alinierea planetelor. A fost ca si cum ar fi aterizat o nava extraterestra, eveniment transmis in direct pe toate canalele media, manifestare anuntata cu surle si trambite.
Nava spatiala care a stationat temporar va fi aici la nesfarsit. O sa va astepte o eternitate si ceva, asa ca veti putea veni oricand acolo unde numai vulturii zboara.


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro