Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Eternul Brasov  
Cristian Schioparlan

Ca de fiecare data Brasovul s-a dovedit a fi un turneu strasnic. Gazde primitoare, ambianta deosebita, conditii bune de joc. Daca nu erai "ocupat" toata ziua cu licitatii si levate ai fi putut sa te bucuri de natura superba. Pana si sotiile sau sotii credeti ca s-au desprins de sala de joc!? Sa lasam insa tentatiile adiacente bridge-ului si sa comentam o dona scoala, aparuta in turneul danez...Cu dealer Nord si vulnerabili N-S licitatia a decurs in felul urmator:
NORD EST SUD VEST
1 PAS 1 PAS
2 CONTRA 4 5
CONTRA PAS 5 CONTRA
PAS PAS PAS  

1 caro a fost 12-15 P.O.fara obligatie de caro
De remarcat licitatia de sacrificiu a Vestului, care, pe anuntul promitand deschidere cu caro, a decis ca axa N-S poate "lovi" 10 levate. Fiind aparat de vulnerabilitate veti spune ca nu a facut mare lucru. Dupa ce veti vedea cartile...Sa vedem cu ce problema s-a confruntat declarantul la prima levata:
Atac 10 de caro:
 
♠ V 8 6
V 9 8 5
V 2
♣ A R D 5

 
♠ A D 5
A 10 7 6 2
-
♣ 9 8 7 6 4
Initial Vest a barat iar apoi a contrat. Cum sa fie atuul?
Sud si-a zis ca poate ceda 2 atuuri. Cu atuul 3-1 se poate trage Asul de cupa si apoi defilarea treflelor cu impas de pica la momentul oportun. Zis si facut.Tai, As de atu, Vest furnizeaza, mic de la mort si Est ....DEFOSEAZA 3 de caro!!! Jocul nu mai poate fi facut fiindca Vest controleaza acum atuul. Incercand acum sa joace cupa in continuare declarantul a "reusit" sa se amendeze suplimentar. Cum ar fi trebuit sa joace Sud?
Pentru a preveni aceasta situatie trebuia jucat mic de atu la levata a 2-a. Vest trebuie sa castige si revine caro la scurtare. ATENTIE, nici acum nu este bine sa se joace Asul de cupa fiindca se revine in situatia de mai sus. In pozitia din diagrama:
 
♠ V 8 6
V 9 8
-
♣ A R D 5

 
♠ A D 5
A 10
-
♣ 9 8 7 6 4
Sud joaca 10 de atu. Vest trebuie sa castige, revine caro cu obstinatie, declarantul taie in mana cu Asul, coboara la mort pe Asul de trefla, extrage ultimele 2 atuuri cu Valet si 9 de cupa, si defileaza treflele pentru 11 levate, nemaivand nevoie de impasul de pica care ar fi reusit oricum.


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro