Romanian Bridge Portal
·· 2024-10-16 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Jocul de flanc  
Cristian Schioparlan

DEFOSE, SEMNALE SI RETURURI

Se spune ca un jucator "se vede" ca valoare in special la jocul de flanc. Cu toate acestea acest capitol al bridge-ului este neglijat, poate si pentru ariditatea sa, dar mai ales, psihologic vorbind, pentru ca da senzatia "neparticiparii" la partida respectiva. De cate ori n-ati auzit in sala de joc, rostita pe un ton de lehamite, expresia: "am dat la culoare toatea seara". Asta este. Daca vreti sa stapaniti procentele trebuie sa invatati sa dati si la culoare.
Ati fost pus vreodata in situatia sa fiti obligat sa jucati intr-un anume mod care sa-l "innebuneasca" pe partenerul dumneavoastra. Va spun eu. Se intampla foarte des acest lucru in majoritatea axelor. Este bine insa sa "strigi" la partener de cate ori ai ocazia, aratandu-i fie printr-o defosa, fie printr-o carte sugestiva informatii care ii pot fi utile in jocul de aparare. Iata un exemplu banal aparut la ATOMIC:

  x  
R V 10 9 x x   A x x
  D 5 4   

declarantul a jucat As si mic la 9. Aceasta era o culoare auxiliara atuului. Eu am jucat 5 apoi 4, in prima faza pentru a nu arata declarantului distributia culorii. Partenerul a castigat o levata ulterioara si a tras o castigatoare pe care am defosat Dama de caro! A inteles acum distributia mainii declarantului si am putut amenda contractul. Sunt recunoscute defosele devenite "standard" dintr-o secventa de genul: D V 10 9. Defosa Damei din aceasta culoare arata secventa respectiva cat si inexistenta onorilor in alte culori. Partenerul poate juca acum in cunostinta de cauza.
Uneori, neavand de ales, supuneti partenerul riscului de a se face de ras. Acest lucru dauneaza axei. Cand aveti de ales intre a "incerca" un semnal si a alege o atitudine neutra este mult mai bine sa incercati apelul chiar daca s-ar putea sa puteti fi invinuit dumneavoastra de eroarea comisa in axa. Nu urmariti niciodata sa va supuneti partenerul chinurilor inutile si veti avea numai de castigat.
Indonezianul Franky Karwur, intr-o dona jucata anul acesta in finala cupei Rosenblum, intr-un meci impotriva Italiei, era in pozitia Estului incercand sa invinga un contract de 3NT.
Licitatia:

Vest
Nord
Est
Sud
PAS
PAS
1NT
PAS
2♣
PAS
2
PAS
3
PAS
3
PAS
3♠
PAS
3NT
PAS
PAS
PAS

Desi licitatia a aratat ca Sud nu are 4 carti in nici una din majore, Vest a atacat trefla in speranta ca partenerul va "prinde" mana si va fi in masura sa joace el cupa. Cu toate acestea, Karwur nu era sigur cat de buna este cupa partenerului asa ca s-a hotarat sa mai astepte si a pus 8 pe atac.
 
   ♠ R V 5 3  
   5  
    R 9 6 4  
   ♣ D 10 4 2  
 ♠ 8    ♠ A 9 7 6 2
  A D 10 6 Dealer: NORD   V 8 7 4 3
  V 10 2 Vuln: Nimeni   8
 ♣ 9 7 6 5 3    ♣ A 8
   ♠ D 10 4  
    R 9 2  
    A D 7 5 3  
   ♣ R V  

Declarantul a castigat atacul cu Valetul de trefla si a jucat din mana Dama de pica pana la Asul Estului. Karwur s-a vazut acum in pozitia de a juca el cupele din Valetul in 5. Ar fi trebuit sa joace mic? Sau 8? Sau Valetul? Daca juca mic partenerul ar fi castigat si ar fi intors cupa. Nu ar fi fost bine. Daca ar juca 8 partenerul ar castiga si s-ar "rasuci" spre carale, fiindca nu are de unde sa stie de amanarea Estului si de Asul de trefla al acestuia. Nici asa nu ar fi bine. Daca ar juca Valetul declarantul ar putea acoperi cu Riga si daca partenerul ar avea A D x x ar putea juca mic crezand 10 de cupa la partener. Nici asa nu ar fi bine. Asta fiindca a fost nehotarat la prima levata. Cat de multe contracte se decid la prima levata! Intr-un final Karwur s-a decis asupra Valetului de cupa sperand 3 onori la partener (inclusiv 10). Acesta era cazul real si Karwur a amendat contractul de 3 ori.

O alta situatie foarte importanta neglijata chiar si de jucatorii de top este APELUL NEUTRU. Fiindca si atunci cand nu aveti ce apela trebuie sa apelati. Exista mai multe forme de "dezapelare", chiar daca nu sunt incetatenite in literatura de specialitate. Apelul imposibil este o forma a acestui apel. Numai ca el are dezavantajul ca, uneori produce dezastre, fiindca, insuficient discutat intre parteneri, creeaza impresia existentei unui retur de revista. In aceasta situatie jucatorul care trebuie sa returneze produce de obicei o catastrofa. A doua varianta de apel neutru este considerarea din start a cartilor de mijloc, spre exemplu, ca si defose neutre. Aceasta varianta are avantajul certitudinii dar si dezavantajul lipsei cartilor intr-un numar semnificativ de cazuri. O alta forma de "dezapelare" practicata si de multi jucatori romani de top, printre care si Bogdan Marina, este negarea unei culori care nu presupune neaparat dezinteres si in celelalte culori. Va puteti construi propriul sistem de apeluri neutre, important este ca si partenerul sa stie acest lucru. Pana atunci va invit sa urmariti o dona jucata la Olimpiada de Perechi. Majoritatea declarantilor au ajuns in popularul contract de 3 NT pe licitatii de tipul:
SUD
VEST
NORD
EST
1
1♠
CONTRA
2♠
3NT
PAS
PAS
PAS

Vest ataca firesc ♠ 6, iar dona arata asa:
   ♠ 9 3  
   8 7 5 4  
    9 7  
   ♣ A D10 8 3  
 ♠ R 10 8 6 5    ♠ V 4 2
  A D 10 6 Dealer: Sud   R V 9 2
  V 5 2 Vuln: Nimeni   D 10
 ♣ V    ♣ 7 6 4 2
   ♠ A D 7  
    3  
    A R 8 6 4 3  
   ♣ R 9 5  
Dupa atacul castigat cu Dama, declarantul testeaza treflele si constata ca are 9 levate. Intr-un joc de IMP-uri cel mai probabil s-ar incasa cele 9 levate, dar, jucandu-se perechi, se incearca un over-trick. Pe treflele majore Sud defoseaza 2 carale. Vest nu este prea "fericit" cand este nevoit sa faca 4 defose. Dupa doua defose de pica si una de cupa mai trebuie defosat ceva. Pica nu se poate, fiindca 7 de pica devine mare. Ramane optiunea 10 de cupa sau caro. Cei care au defosat caro au regretat. Sa presupunem ca se arunca 10 de cupa. Acum declarantul joaca caro lasandu-l pe Est castigator cu 10. Este cel mai viclean joc cu putinta devreme ce Est va fi tentat sa continue pica. Aici ar trebui semnalata cumva cupa. Fiindca, daca Est intuieste situatia reala si schimba jocul pe cupe, din As Dama ramase seci trebuie pus Asul. Prima defosa a Vestului ar trebui sa fie aici 8 de pica, daca se joaca apeluri italiene, spre exemplu. Motivul este foarte clar: pica poate fi jucata si de Vest, daca va fi cazul. La randul sau Est ar trebui sa marcheze cumva cupa jucand treflele in ordinea 7-4-2-6. 7 pentru numarul de carti, apoi 4 pentru cupe, 2 pentru carale etc.Toate aceste lucruri trebuie insa bine puse punct intre parteneri. In aceasta dona plina de invataminte, la o masa s-a atacat Asul de cupa, flancul a incasat cele 4 cupe la care avea dreptul. In acest moment insa, mana era la Est care a continuat gresit Valetul de pica aruncandu-l pe Vest intr-o schiza caro-pica. Evident, trebuia returnat mic de pica.
Credeti ca am epuizat tot arsenalul apelurilor clasice? Va inselati. Am sa va mai prezint pe scurt un altfel de tip de apeluri practicate "intra-culoare". Vi se pare prea sofisticat? Nu este cazul. Cel mai bine in astfel de cazuri este foarte bun un exemplu: sa luam dona de mai sus. Sud trage treflele majore iar Est incepe raspunzand cu 6 de trefla. Regula este simpla :
1) se ignora numarul de carti - nu se mai da niciodata distributia-;
2) se apeleaza Lavinthal.
Aceasta tinand cont numai si numai de prioritatea onorilor.
Voi reveni cu exemple concrete asupra avantajelor si dezavantajelor fiecarui tip de apel.


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro