Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-18 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Schiza fara rectificare  
Cristian Schioparlan

Majoritatea schizelor se bazeaza pe principiul cedarii unui anumit numar de levate pentru obtinerea unui final de stramtorare pentru unul sau ambii jucatori din flanc. Exista insa, chiar daca cu o frecventa mai mica, si schize fara "rectificarea numaratorii". O astfel de pozitie, intr-o varianta particulara, a aparut intr-una din donele Campionatelor Mondiale de Juniori de la Montreal, in roundul-robin. Axele aflate pe N-S au ajuns in micul slem de fara atu. De cateva ori s-a beneficiat de atacul de cupa care a furnizat a 12-a levata. Putini au fost cei care nu au primit acest cadou si au reusit sa alinieze cele 12 levate necesare. Iata distributia donei:
   ♠ A R 10 9 x  
   9 x x  
    A  
   ♣ A D x x  
 ♠ x x    ♠ x x x x
  R V x x x x Contract: 6NT   10
  x x x Atac: ♣ 8   R 10 x x
 ♣ 8 6    ♣ V 10 9 7
   ♠ D V  
    A D x  
    D V 9 8 x  
   ♣ R x x  

La prima vedere exista doar 10 levate sigure, iar cea de-a 11-a poate fi dezvoltata din carale. Nu pare a fi suficient. Sa vedem insa ce s-ar intampla daca garda ambelor culori minore ar fi in aceeasi mana. Este si cazul real de la masa. Se castiga prima levata la mort cu Dama de trefla, se delocheaza pica si se revine pe masa pe Asul de caro. Se defileaza acum picile majore, din mana defosandu-se pentru inceput o cupa si un caro, Est furnizand la culoare. Se ajunge in finalul urmator, in care, se joaca ultima pica de la mort :
   ♠ 10  
   9 x x  
    -  
   ♣ A x x  
 ♠ -    ♠ -
  R V x x     10
  x x     R 10 x
 ♣ 6    ♣ V 10 9
   ♠ -  
    A D  
    D V 9  
   ♣ R x  
Acum Est arunca 10 de cupa pentru a garda ambele minore. Sud defoseaza Dama de cupa. Se joaca acum cupa la As iar Est nu mai poate "tine" de minore. Daca arunca caro, se dezvolta 2 levate in culoare jucandu-se Dama, iar daca se desparte de o trefla se joaca tot Dama de caro dezvoltand o levata de caro, a 12-a levata fiind ultima trefla a Nordului. Nu este foarte usor sa "citesti" intreaga distributie a flancului, mai ales daca nu ai informatii. In tacere adversa probabilitatile indeamna la dezvoltarea unei levate de caro si, in caz ca 10 de caro nu apare, apoi in efectuarea banalului impas de cupa. Dar daca Vest intervine cu baraj de cupa, credeti ca mai sunt probleme!?


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro