Romanian Bridge Portal
·· 2024-06-16 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Dansator pe sarma  
Cristian Schioparlan

Exista efecte naturale. Exista supranatural. Exista irational. Acestea se intampla in viata. Ele se regasesc in bridge. Daca spuneam "acestea se intampla in bridge, ele se regasesc in viata", era acelasi lucru. Interferenta este atat de mare incat viata si bridge-ul se confunda. Bridge-ul e un alt univers la scara mica, dar nu este cu nimic mai finit, mai previzibil sau mai lipsit de farmec. El pastreaza aceleasi izvoare naturale de absolut. Poate cineva sa spuna ca exista doar nu stiu cate miliarde de combinatii si atat. Complet eronat. E ca si cum ai spune ca Gioconda are nu stiu cate grame de vopsea, nu mai stiu cate grame de panza si asa mai departe. Exista done in care totul este permis. Imaginatia este libera, functioneaza toate gradele de libertate. Nu inseamna ca trebuie sa tratezi toate donele la fel, astfel vei ajunge sa ruinezi partenerul, concursul si insasi spiritul jocului. Nu poti sa dai contra cu manque pentru a specula si fara a avea logica, spre exemplu. Domnilor, bridge-ul nu este poker. Uneori esti la limita dintre a juca zaruri si suicid pur si simplu. Va las pe dumneavoastra sa hotarati in ce categorie se incadreaza dona de mai jos.
Avand:

 
♠ A
R 7
R 9 4
♣ D 10 9 8 7 5 2


Deschideti cu 1 caro pregatitor si urmeaza:
SUD
VEST
NORD
EST
1
PAS
1♠
CONTRA
2♣*
2
3
CONTRA

Ei, acum sa va vad!

Partenerul meu a ales:

3NT!!!
CONTRA
PAS GENERAL


Licitatia de 2 Cl a fost alertata conform intelegerii si s-a explicat ca arata 9 carti pe minore. De frica, de nevoie, de uitare nu s-a pasat cum ar fi trebuit, pentru a arata o mana minimala. Nu e limpede ca toata lumea a inteles contra la 3 carale, pentru axa mea insa, setea cu care contreurul a pus cartonasul pe masa era deosebit de sugestiva. Dupa apelul de trefla-cupa Est s-a hotarat sa contreze 3 carale, contra interpretata de Vest ca un apel puternic, care l-a "obligat" sa contreze 3NT, ce ar fi putut fi nu stiu ce bazaconie. A venit si momentul atacului: 3 de cupa. Iata dona completa:
   ♠ R 10 9 4 2  
   D 9 6  
    10 7 2  
   ♣ A 3  
 ♠ D 7 6 5    ♠ V 8 3
  V 8 5 3 Dealer: Sud   A 10 4 2
  8 6 5 Vuln: E-W   A D V 3
 ♣ R 4    ♣ V 6
   ♠ A  
    R 7  
    R 9 4  
   ♣ D 10 9 8 7 5 2

Est a incercat sa intercaleze 10 de cupa. A fost catastrofal. In acest moment Sud are 9 levate. Doar acum Est ar mai fi putut sa salveze dona, "sarind" cu Asul de cupa si rejucand Dama de caro, urmata de Valet de caro, daca ar fi fost lasata sa castige, pentru pastrarea comunicatiilor. Sunt done in care punctele nu joaca. Sunt done ca aceasta in care toate legile se evapora ca intr-un adevarat Triunghi al Bermudelor. Nu oricand si cu orice carte trebuie sa fortezi norocul. De data aceasta o fi fost pur si simplu un semnal: partener vezi ca am iesit din sistem, dar am trefle multe, ce facem? Pas = stam aici, a venit promt raspunsul meu, dupa penalizarea adversarului din stanga. Licitatia de 3 NT o fi fost intamplare sau mutare de exceptie!? Va las pe dumneavoastra sa hotarati si asupra acestui lucru. Nu cautati sa-l certati pe Vest pentru atac, ca de n-ar fi fost asa nu s-ar mai fi povestit, vorba aceea: omul face, omul trage. Concluzii cel putin. Si toate acestea s-au intamplat luni la ATOMIC.

De-a lungul concursului, partenerul meu a facut greseli copilaresti nepermise care au prejudiciat evolutia in clasament. Aceasta perla a mai atenuat din supararea evolutiei per ansamblu. Inca nu mi-a trecut tot naduful de la erorile monumentale, in care a fost furat de peisaj. Peste ani insa, ce va ramane?alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro