Romanian Bridge Portal
·· 2024-04-19 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  To Bid or Not to Bid (4)  
Dan Enescu

LA NIVELUL CORECT

Licitatia trebuie sa raspunda la intrebarile: "ce drum si cat de sus ?"
REGULA LEVATELOR TOTALE a fost special facuta pentru a raspunde intrebarii "cat de sus?". In orice licitatie competitiva, daca stim (sau putem estima) numarul de atuuri, avem raspunsul la aceasta intrebare.
Si acum sa privim cel mai important corolar al REGULII:
Trebuie intotdeauna sa licitezi pana la nivelul egal cu numarul de atuuri din cele doua maini.
Jucati impotriva uneia dintre cele mai celebre perechi din lume, Bob Hamman si Bobby Wolff, in 1985 la Bermuda Bowl, Sao Paulo, Brazilia. Aveti in mana:

 
♠ R V 8 7 5 3
9 8 3
V 9
♣ V 3

toata lumea fiind in vulnerabil. Jucand majora in patru, partenerul este distribuitor si deschide in mod surprinzator cu 1Sp. Dupa ce Wolff a dat un contra de apel, este randul dumneavoastra. Cate pici licitati ?
In aceasta dona va puteti astepta ca partenerul sa aiba patru pici. Adunandu-le cu cele sase ale dumneavoastra constatati ca trebuie sa licitati la nivel de patru. Heinrich Berger a sarit in 3Sp dupa care la 4Ht s-a predat! Iata comentariul din articolul lui Erik Kokish: " .... Berger avea o multime de perdante, dar chiar si asa, anuntul lui de 3Sp pare un pic naiv..... Berger a scris -620 cand ar fi trebuit sa scrie -200 sau -500 in patru pici contrate, sau chiar +100 in 5Ht ....". REGULA LEVATELOR TOTALE confirma acest lucru.
Wolff care avea :

 
♠ D
A R D 10 6 4
A 7
♣ D 10 5 2

a avut noroc pentru ca licitatia nu a luat-o prost pentru el. Ce ar fi facut dupa 4Sp - Pas - Pas ?
Cu toate ca nu este periculos sa ajungi la nivel de patru cu zece atuuri, nu veti realiza intotdeauna contractul; DAR CHIAR DACA PICATI, VA SACRIFICATI IMPOTRIVA UNUI CONTRACT REALIZABIL DE CATRE ADVERSARI. Acest concept este asa vital incat merita sa facem un efort pentru a intelege in ce fel functioneaza.
Sa presupunem ca axa dumneavoastra are zece trefle. Cate atuuri au adversarii? Ei au doar trei carti de trefla, deci mai raman 23 din 26 in celelalte culori. Trebuie sa aiba un fit de opt carti intr-o culoare - cea mai balansata distributie posibila in culorile ramase fiind 7 + 8 + 8 = 23 Daca avem zece trefle, iar ei au cel putin opt undeva, sunt cel putin 18 atuuri, deci 18 levate.
Daca licitam la nivel de patru cu cele zece trefle, si intram o data, avem doar noua levate. Cum totalul este de cel putin 18, adversarii trebuie sa aiba cel putin noua levate in fitul lor "cunoscut" de 8+ carti.
Suntem incantati sa jucam 4Cl cu o cadere cand adversarii pot face un joc la nivel de trei in culoarea lor. Fitul nostru de zece carti in trefla, ne asigura ca, chiar daca nu facem dona, nu vom lua o nota proasta pentru ca adversarii pot face contractul daca sunt lasati la nivel de trei.
Facand aceeasi analiza ca mai sus, putem vedea ca, daca avem noua atuuri, adversarii au doar patru carti in culoarea noastra, deci 22 in celelalte trei culori. Din nou asta garanteaza un fit de cel putin opt carti (cel putin 8 + 8 + 7 = 23). Cele noua atuuri ale noastre ne asigura ca sunt cel putin 17 atuuri. Din nou, daca intram, ne putem astepta ca sa fie un sacrificiu bun impotriva contractului lor. Cand avem noua atuuri, vor fi suficiente 17 LEVATE TOTALE in dona pentru a ne proteja daca ajungem la nivel de trei.
Bineinteles, vulnerabilitatea si punctele de onor au si ele un rol. Nu o sa vreti sa ajungeti intotdeauna la nivel de patru fara puncte de onor, numai pentru ca axa dumneavoastra are zece atuuri. Este totusi interesant, daca totusi un jucator va licita orbeste la nivelul corespunzator numarului de atuuri care exista pe axa lui in toate donele ignorand total vulnerabilitatea), nu va merge prea rau. Daca partenerul deschide cu 1Sp (majora in cinci), si cu urmatoarea mana sariti in patru:

 
♠ x x x x x
x x
R x x
♣ x x x

ati putea fi considerat prea agresiv - dar deseori veti face licitatia castigatoare. Dati-i partenerului o mana tipica de genul:

 
♠ A R x x x
A x x
Dx x
♣ 10 x

si sa vedem ce avem:
Da, o sa cadeti la 4Sp, dar ei au joc pe cupa! Normal, nu-i asa ? Urmariti ce spune REGULA. Axa dumneavoastra are zece pici si ei au opt cupe - pentru un total de 18 atuuri. Puteti sa luati opt levate in pica, deci ei trebuie, si au, zece levate pe cupa - pentru un total de 18 levate.
Similar, daca partenerul deschide cu 1Sp si aveti:

 
♠ D V x x
x x
V10 x x
♣ x x x


REGULA spune ca puteti lupta pana la nivel de 3Sp. Am prefera sa nu fim vulnerabili, dar sa punem la partener aceeasi carte ca mai sus si sa vedem ce se intampla:
Nu facem 3Sp, dar ganditi-va ce pot face adversarii cu fitul lor de opt carti. Cu siguranta ca pot face opt levate pe cupa sau trefla in functie de cum sunt impartite culorile. Ne asteptam sa castigam licitand la nivel de trei cu fitul nostru de noua atuuri. Chiar daca nu facem dona, ne putem astepta ca sunt suficiente LEVATE TOTALE astfel incat adversarii sa faca contractul.
Pentru a ne ajuta in luarea deciziei a propos de "cat de sus ?", va trebui sa adaptam metodele de licitatie spre a determina exact numarul de atuuri detinute de axa noastra. Cand deschideti cu unu intr-o majora ii spuneti partenerului ca aveti cel putin cinci carti (doar daca nu jucati majora in patru). Cand deschideti la nivel de trei, vulnerabil contra nevulnerabil, probabil ca va informati partenerul ca aveti o culoare in sapte, etc.

(va urma)



alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro