Romanian Bridge Portal
·· 2024-10-10 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  To Bid or Not to Bid (3)  
Dan Enescu

CORECTII MINORE

Dupa cum am vazut pana acum REGULA nu functioneaza chiar in fiecare dona. De fapt daca nu stiti cum sa o "corectati", veti constata ca frecvent este pe dinafara cu o levata.
"Corectia" nu este o smecherie care sa faca REGULA sa functioneze. Este un proces natural cu propriul lui grup de reguli. Pentru a intelege mai bine de ce trebuie facute corectii, sa discutam mai intai despre cum au fost invatati jucatorii prima data sa liciteze.
Am invatat ca un as valoreaza patru puncte, un rege trei, o dama doi si un valet unu. Adunam toate pozele si vedem cate puncte de onor avem. In capitolele precedente am invatat cum sa numaram atuurile si levatele indiferent de ce dona se joaca.
Cand am invatat sa licitam, nu dupa multa vreme ni s-a spus despre distributie, despre valoarea cartilor mici. Pentru a evalua mai bine o mana in cadrul licitatiei, am invatat sa adunam puncte pentru singletoane si sicane sau pentru culori lungi.
Ni s-a aratat ca:
Sp: D 10 9 8 Ht: R V 9 8 D: V 10 Cl: A 10 9

este o mana mai buna decat
Sp: D 5 3 2 Ht: R V 6 3 D: V 2 Cl: A 6 5.

De asemenea, am constatat ca este mai bine sa ai puncte in culorile lungi, astfel incat:
Sp: A R D 8 7 Ht: R 8 7 6 D: 8 7 6 Cl: 6

este o mana mai buna decat:
Sp: 8 7 6 5 4 Ht: 8 7 6 5 D: A R D Cl: R.

Am invatat sa deschidem licitatia cu:
Sp: A 8 7 6 5 Ht: A D 8 7 5 D: 9 8 3 Cl-,

dar sa pasam cu:
Sp: A 8 7 6 Ht: A 8 7 D: 9 8 3 Cl: D 8 3.

In mod similar, trebuie sa realizam ca o structura de genul D V x si R 10 x in mana adversarilor se deosebeste de x x x si A x x, cel putin din punctul de vedere al REGULII LEVATELOR TOTALE.
Structuri "moi" cum ar fi D V x si R 10 x aproape de fiecare data vor produce o levata in aparare, daca culoarea respectiva este atu. Totusi, daca dona o jucam noi pe atuul nostru, tinerile de tipul D V x sau R 10 x in culoarea adversarilor deseori se vor dovedi nefolositoare.
De exemplu. Ce se intampla cand partenerul are un doubleton mic de cupa fata de D V x ?
   ♠ A 6 4 3  
   8 6  
    D 9 7 2  
   ♣ D 6 4  
 ♠ 9 8 2    ♠ 10 5
  A 10 7 4     R 9 6 3
  10 6 5     A R 8 3
 ♣ A 7 2    ♣ 9 8 5
   ♠ R D V 7  
    D V 2  
    V 4  
   ♣ R V 10 3  

Fiecare axa are opt atuuri - dar nu sunt 16 LEVATE TOTALE. Nord-Sud are opt levate pe pica (pierd doua cupe doua carouri si o trefla), dar Est-Vest are doar sapte levate pe atu cupa. In plus fata de cele cinci perdante pe culorile auxiliare, Est-Vest mai pierde o levata de atu. Tinerea de D V x in cupa este nefolositoare pentru Nord-Sud pe contract de pica, dar valoreaza o levata in aparare.
Similar, o tinere de genul R 10 x deseori valoreaza o levata in aparare, dar nici una in ofensiva. Daca culoarea este repartizata in felul urmator:
   R 10 x  
D V x x   A x x x
  x x   


evident, Est-Vest trebuie sa piarda o levata in aceasta culoare. In acelasi timp, daca Nord-Sud joaca dona, este putin probabil sa beneficieze de faptul ca zecele poate sa faca o levata pana la urma.
Ce inseamna acest lucru in ceea ce priveste REGULA ? Asta inseamna ca atunci cand aveti tineri "moi" (cum ar fi D V x) in culoarea adversarilor, trebuie sa faceti o corectie in jos a numarului de levate. Un as face levata fara sa conteze cine joaca dona, dar o tinere de genul D V x genereaza o levata utila doar in 50% din cazuri (jumatatea in care sunteti in aparare).

Cand va decideti asupra numarului de atuuri (levate) care sunt intr-o dona, tinerile "moi" in culoarea adversarilor trebuie sa va faca sa micsorati NUMARUL DE LEVATE TOTALE. In concluzie, daca nu sunteti sigur daca sa licitati sau sa barati, alegeti apararea.

Exista insa si factori care sugereaza cresterea numarului de levate. O culoare de atu foarte "pura" cum ar fi D V 10 x x pe A R x x, fara dame si valeti nefolositori in culorile auxiliare, deseori aduce levate suplimentare. De asemenea, daca ambele axe au fituri bogate cu o distributie frumoasa, exista tendinta de a apare levate in plus. In dona urmatoare ilustram acesti factori de corectie.
   ♠ A R x x  
   x  
    D V x x x x  
   ♣ x x  
 ♠ x    ♠ x x x
  R D V x x     A 10 9 x x
  x x x     x
 ♣ D V x x    ♣ A R 10 x
   ♠ D V 10 x x  
    x x  
    A R x  
   ♣ x x x  

Aici, fiturile bogate plus culorile pure genereaza 21 de levate, chiar daca nu sunt decat 19 atuuri. Daca veti analiza REGULA la lucru in mai multe done veti constata ca frecvent nu se potriveste cu una sau doua levate. Acest fenomen este aproape intotdeauna cauzat de structura pura sau impura a celor doua culori de atu (sau de unul din multii factori de "corectie").
Cand folositi REGULA LEVATELOR TOTALE trebuie sa tineti tot timpul minte ca uneori este nevoie de "corectii". Corectiile negative in general provin de la tinerile "moi" in culoarea adversarilor si au ca efect o micsorare a numarului de levate. Maini pure si super fituri cu distributii salbatice genereaza corectii pozitive la numarul de levate.
(va urma)



alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro