Romanian Bridge Portal
·· 2024-02-25 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Diferente si valori  
Cristian Schioparlan

De la Carmi Ilan mi-a ajuns dona ce urmeaza, ea a fost povestita de M. Granovetter si adaptata de mine intr-un mod care sper sa va placa.

Recent un prieten mi s-a plans despre diferenta enorma care exista intre jucatorii medii si starurile din bridge si cum poate face ceva in acest sens, fiindca considera aceasta situatie nejustificata. Am incercat sa-l consolez spunandu-i ca acest lucru este valabil in orice sport si ca nu e chiar asa cum pare a fi.
"In jocul tau de tenis nu-ti intreci adversarii cu serviciul si voleul tau, asa cum o fac starurile, sau ii chinui cu raliuri lungi?"
"In jocul meu de tenis sunt fericit daca daca dau mingea peste fileu."
" Ei bine, acest lucru e valabil si in bridge, starurile fac licitatii si joaca intr-un fel in care jucatorii medii nu o pot face"
Privind asupra donei de mai jos disputata la Campionatele Mondiale de la Montreal de anul acesta, in care protagonist a fost Alfred Versace, considerat la ora aceasta unul dintre cei mai buni jucatori ai lumii, prietenul parea foarte descumpanit:

LICITATIA:

Vest Nord Est/Versace Sud
PAS 1♣ 1 CONTRA
2 PAS 3 6 NT
PAS PAS PAS  

In ciuda licitatiei Vest a atacat 2 de pica!

   ♠ R V 7  
   4 3  
    D V 8 7  
   ♣ A D 8 7  
 ♠ 10 8 4 3 2    ♠ 6 5
  A D Dealer: Vest   V 9 8 7 6 2
  10 4 2 Vuln: N-S   9 6 5
 ♣ V 5 4    ♣ 10 6
   ♠ A D 9  
    R 10 5  
    A R 3  
   ♣ R 9 3 2  

In Est se afla Alfredo Versace. Prietenul mi-a zis:
"Desigur, ai observat ca a licitat in interventie cu un punct apoi, dupa ce a primit fit, a ridicat licitatia pe tricul 3. Acesta nu este un exemplu bun pentru jucatorii medii si nici pentru partenerul meu." Bineinteles ca partenerul lui Versace, care avea As, Dama de cupa nu a atacat in culoarea partenerului la slem, considerand acest atac ca nefiind tocmai o idee buna. Vest a atacat pica si, dupa ce a castigat levata la turul doi, declarantul a jucat cupa la Riga si a cazut.
"Vezi", i-am spus prietenului meu, " iata aici un bun exemplu in care uneori starurile liciteaza mai prost decat jucatorii medii, si, cu toate acestea ajung sa castige un top". Prietenul a replicat:
"Tocmai asta iti spuneam", a zis el," diferenta care exista e nejustificata" !!!alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro