Romanian Bridge Portal
·· 2023-09-28 ··

· Dupa autor
· Bishop Auckland coup si variatii pe tema
· SAYC Romania (IV)
· SAYC Romania (III)
· SAYC Romania (II)
· SAYC Romania (I)

 

 

  Guillemard la Bucuresti  
Cristian Schioparlan (2002-10-21)

Ieri, 20 octombrie, intr-una din seriile Campionatelor Nationale de Echipe, chiar in ultimul meci disputat inmpotriva echipei din Pitesti, a aparut o dona interesanta pe care m-am decis sa v-o prezint.

LICITATIA:

S
V
N
E
1♠
PAS
1NT
PAS
3♣
PAS
4♠
PAS
PAS
PAS

Atac: 2 de caro.

   N 
  Sp: A 9 x
  Ht: D 10 x
  D : V 10 x
  Cl: D 9 x x 
   S 
  Sp: R D 8 x x 
  Ht: R x 
  D : R
  Cl: A 10 x x x

Est a preluat cu Asul si a revenit culoarea. Am evitat capcana de a pune mic si am taiat. Acum avem de rezolvat atuul, trefla dar si cupa. Se va ceda mana flancului pe trefla si pe cupa. Nu exista insa suficienta circulatie si nici stopuri de atu pentru stavilirea caralelor. Am jucat Dama de pica Est aruncand Valetul. Daca atuul ar fi 4-1 contractul devine "infaisable". Asa ca nu poate fi vorba de impasi. A urmat acum Riga de cupa. Est a "lovit" cu Asul si a revenit cu obstinatie caro. Tai si finalul este:

   N 
  Sp: A 9 
  Ht: D 10 
  D : -
  Cl: D 9 x x 
   

   S 
  Sp: R 8 
  Ht: x 
  D : 
  Cl: A 10 x x x
Acum nu mai exista optiune pentru dublu impas la trefla datorita lipsei de "intrari" la mort. Am jucat Riga de atu, toata lumea a raspuns. As de trefla, de la Est cade Valetul. Daca trefla e 2-2 nu mai sunt probleme, daca e 3-1, cu Riga la Vest acesta trebuie sa detina si ultimul atu. Se produce acum o varianta -versiune- interesanta a manevrei lui Guillemard" se dezvolta trefla, cel care raspunde la culoare are si ultimul atu. Aceasta manevra ce consta, in varianta clasica, in eliminarea partiala a atuurilor pentru a putea defosa si ulterior taia o alta culoare se intalneste rar. Hai sa-i spunem acesteia "Guillemard de Bucuresti". Am continuat sa joc trefla Vest a pus mic si Est a ... defosat cupa. Acum jocul a devenit imparabil. Inca o trefla pentru a "salta" Riga Vestului care a mai jucat un caro, acum in tai defosa. Defosa de cupa de pe masa, tai in mana. Cupa la Dama si Asul de pica cu eliminarea ultimului atu, ultimele 2 trefle asigurand cele 10 levate necesare.


alte articole de acelasi autor

· Invatati bridge in limba romana
· Concurs de articole apr. 2006
· Turnee Romanesti pe BBO
· BRIDGE in 41 de povestiri vesele

:: ATOMIC BC
:: Club 7
:: IASI BC
:: alte linkuri
© 2002-2006 bridge-club.ro