Romanian Bridge Portal
 

top class defense

May 01, 2007
Viorel Anghel (vang)
doua done de flanc, pe BBO

Acum citeva zile, jucam libere pe BBO cu un fost vechi partener, regasit dupa ani intregi. Dupa una din done, adversarul care a fost mort a izbucnit in “urale”: well done opps, really top class defense. I-am multumit politicos, desi ca sa fiu sincer, mie mi s-a parut un flanc doar curatel, nu neaparat “top class”.

   Q9
   KJT84
   Q8
   KT76
AJT8     K64
A97     Q5
A65     T9742
J53     Q82
   7532
   632
   KJ3
   A94

Nord a deschid cu 1♥ (da, urita deschidere ;-), sud 2♥, pas general. Contract 2♥ by N.

Am atacat 4 de pica, partenerul a pus asul si a intors J - Q - K si am continuat, dupa o sumara analiza, cu a treia pica. Declarantul a taiat si a jucat 8 de caro la riga mortului (9 de la mine), luat cu asul de partener care a jucat a patra pica. Declarantul a taiat cu 8, am suprataiat cu Q. Si am intors...

pasiv 10 de caro, moment in care ne mai facem asul de atu si o trefla. Stiu ca double-dummy vi se pare evident, dar observati ca returul de caro e safe indiferent cite carale are declarantul, spre deosebire de cel de trefla care livra pe dona in speta. +3.5 impuri muncite ;-)

Ok, no big deal, sa vedem “the really top class defense” atunci. Aseara, cu Vati intr-un meci de echipe, adversarii au licitat nestingheriti (incepind din dreapta mea) 1♠ - 1NT - 3♦ - 3NT. Vati ataca 3 de trefla, a patra:

T95   --N--
K654  |   |
AT74  |   | 3NT by N
87   --S--  lead 3!C
    AQJ86
    AJT
    KJ98
    K

si se cistiga cu riga in mort. Primele pareri? Atacul pare ca a lovit culoarea de (cel putin) cinci carti a declarantului, dar macar nu a dat levata direct. Declarantul se apuca de cupe, jucind asul din mort si apoi valetul. Am dat drumul la valet (da?) si am preluat zecele de cupa cu riga, Vati a avut dubleton de cupa. Pe mort au ramas picile si caralele, asa cum erau la inceput. Am intors (haha, deja ati vazut problemele de circulatie ale declarantului) absolut zia-mahmoodian un caro mic:

    72
    Q932
    32
    AQT64
T95   --N--  K43
K654  |   | 87
AT74  |   | Q65
87   --S--  J9532 
    AQJ86
    AJT
    KJ98
    K

In disperare de cauza (s-a luat in mort, ultima levata caro 4-2-Q-K), declarantul a jucat din mort dama de pica, pe care Vati a aminat-o fortat (daca o ia, s-a terminat jocul, nu avem decit 4 levate in aparare si s-a marit pica mortului). Acum declarantul s-a panicat si continuat cu mic de pica (?? dificil. totusi, era mai bine caro sau, in cel mai rau caz, as de pica, pica), luata de Vati, caro la A-T ale mele si trefla inapoi (declarantul a pastrat in mina, AQT la trefla si cupa mare). Am luat riga de cupa, doua carale, o pica si valetul de trefla pe final.

S-a egalizat cu 3NT+1, 12 impuri. “Dona de meci, practic”, zice Vati. Typ!

PS pentru carcotasi: expresiile ‘top class’, zia-mahmoodian si altele nu inseamna ca ma consider un expert. doar am “nimerit” doua done frumoase pe care am vrut sa vi le povestesc. celelalte flancuri sinistre le trec sub tacere.

PS2: adevarat, declarantul nu a facut cel mai inspirat joc, dar nici noi nu i-am facut viata usoara.

back

 
user/vang/top_class_defense.txt · Last modified: 2007/05/01 15:25 by vang
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki
© 2002-2006 bridge-club.ro