ATOMIC

ARTICOLE
:: Bogdan Vulcan
:: Bogdan Marina
:: Bujor Bontas
:: Cornel Matei
:: Cristian Schioparlan
:: Dan Enescu
:: Eduard Munteanu
:: Horia Garbea
:: Ioan Bob
:: Radu Valentin
:: Louis Stift
:: Nicolae Vartosu
:: Andrew Robson
:: Laurentiu Ciuhu
:: Catalin Lazar
:: Gelu Serpoi

ARHIVA ARTICOLE

INCEPATORI

CLASAMENTE ATOMIC
:: Luni
:: Miercuri
:: Arhiva Etape 04/05
:: Overall 05/06
:: Simultan National et.8
:: Simultan National et.7
:: Simultan National et.6
:: Simultan National et.5
:: Simultan National et.4
:: Simultan National et.3
:: Simultan National et.2
:: Simultan National et.1
:: Overall Simultan National
:: Overall Simultan European
:: Arhiva Etape 03/04
:: Overall 02/03

FORUM

GALERIA FOTO
:: Galeria 1
:: Galeria 2
:: Galeria 3
:: Atomic 2003

REZULTATE
:: C.N.Butler 2005
:: :: Sferturi
:: :: Recalificari
:: :: Semifinala
:: :: Finala B
:: :: Finala A
:: CN Echipe 2005 - DIV. A - Retur
:: CN Perechi 2005 (finala)
:: GALATI 2005
:: :: Perechi
:: :: Echipe
:: Cupa Soarelui - Moeciu 2005
:: :: IMP
:: :: Perechi
:: :: Echipe
:: Trofeul iNES-Atomic
:: :: Perechi
:: :: Echipe
:: Maraton 2006

CONCURSURI
WBF
TENERIFE 2005

LINKS


traducere EDUARD MUNTEANU
Din nou despre Barry Crane

M-am gandit sa continui ideea lui Nicu(n.r. vezi "Barry Crane si cele 11 porunci"), de a-l aduce in memoria jucatorilor din Romania pe Barry Crane. Asa ca am facut o traducere dupa un articol interesant de Grant Base.

“Barry Crane a fost cel mai bun jucator de perechi din toate timpurile. De asemenea a fost cea mai sclipitoare persoana din lumea bridgeului pe care am cunoscut-o. In ceea ce priveste partea sa negativa, era un partener teribil: volatil, rau, razbunator, meschin, narcisist. De altfel toate aceste cuvinte (exceptand narcisist) le si folosea pentru a se autocaracteriza.
In ceea ce priveste partea sa pozitiva, era facut pentru bridge. A creat multa agitatie la si in afara mesei de joc, era o celebritate in afara jocului ( producator la Hollywood, regizor al serialelor Misiune Imposibila si Mannix), avea o mistica puternica, o puternica forta de viata, era interesant, un subiect permanent de barfa si “ povesti de razboi”.
Asa ca, se pare ca in mod aproape inevitabil, moartea sa tragica din 1985 sa ramana inca un mister nerezolvat.
Barry iubea Trofeul McKinney (cel mai bun jucator american la sfarsitul unui an in puncte de expert, echivalentul Trofeului National de la noi). Iubea sa ia parte la el. Daca nu era el cel care urma sa castige, ii placea el sa fie “fauritorul de regi”, si de obicei asa si era. Erau 3 motive pentru care Barry putea sa faca asta:
1) Era un mare jucator. Timp de multi ani a lucrat din greu in timpul saptamanii, isi termina productiile inaintea programului, tragea de oameni pe platourile de filmare pentru a juca bridge in week-enduri.
2) Avea multe cunostinte in lumea bridgeului, prin asta intelegand jucatori, sponsori importanti, conducatori ACBL;
3) Si cel mai important, era bogat. In acest mod in mod invariabil partenerii si coechipierii sai erau mari jucatori.
Trei zile m-am gandit la o poveste care sa-l puna pe Barry intr-o lumina buna. Nu am gasit nici una. Asa ca am sa va spun cateva povesti in care am fost direct implicat.
Barry era un ucigas de parteneri. La concursul din Hawaii din primavara lui 1985, Barry a jucat cu Mike Pasell la perechi. Au avut un ultim tur fabulos, si au castigat lejer (Barry era bun mai ales impotriva jucatorilor slabi). Mike este bun prieten cu mine. M-am dus si l-am felicitat iar Mike mi-a raspuns: “Joc cu Barry o data pe an ca sa-mi aduc aminte cat de mult urasc sa joc cu el.”
Jeff Meckstroth a mers mai departe. A jucat intr-un regional de perechi cu Barry pentru ca a considerat ca ar trebui sa joace macar o data cu “Mr. McKinney”. La sfarsitul concursului, Jeff a rupt fisa de conventii in bucatele, pe care le-a aruncat spre Barry.
La concursul din Sacramento din 1983 am jucat cu Barry. Barry avea cateva reguli superstitioase pe care le urma intotdeauna si pe care partenerii trebuiau sa le urmeze, altfel se deschideau portile iadului. Una din ele era ca daca poti sa faci un impas dupa o dama pe ambele parti, atunci Dama sta dupa Valet in minore si inainte de Valet in majore. Intr-una din done am ajuns in 7NT cu 12 levate de varf, iar a 13-a trebuia sa vina din trefla Axxx pe KJ109. Aveam amandoi maini balansate, asa ca nu credeam ca voi obtine numaratoarea donei si aveam de gand sa urmez regula lui Barry. Dar culorile stateau rau distribuite, asa ca am reusit sa numar dona si sa constat ca adversarul din stanga avea 3 trefle, iar cel din dreapta doua, ceea ce crestea cu 50% sansa de a ignora regula lui Barry.
In acelasi timp Mike Smolen juca aceeasi dona cu mine in sala de jos si stia asta. Si el a obtinut numaratoarea donei, dar a decis sa joace dupa regula lui Barry si a facut jocul. Anticipand ceea ce urma sa se intample, Mike ii spune partenerului:
“ Asculta cu atentie, o sa auzi o explozie de sus”. Asa s-a si intamplat. Barry a inceput sa umble prin sala si sa tipe ca un nebun. Cand s-a intors la masa a gresit intentionat urmatoarele 5 done (am terminat pe doi la un procent jumatate, si desigur, m-a invinuit pe mine). Pentru a vedea care are dreptate, eu si Barry am urmarit regula tot restul zilei. Spre socul meu, in situatii relevante regula a functionat in 5 cazuri din 6.
Dupa moartea sa, trofeul McKenney a fost denumit BARRY CRANE TOP 500.”

Pt bridge Barry Crane a fost un mare promotor. A investit in joc pasiune, bani si o infinita ardoare de a castiga. Multi tineri jucatori, printre care J. Meckstroth si E. Rodwell s-au apucat serios de joc pentru a-l invinge pe Mr. Matchpoints. Barry Crane a fost urat si adulat de o intreaga America in acelasi timp. Si in ciuda caracterului sau, imposibil, la masa de joc el fost cu adevarat o STEA.


 





© 2002 Atomic Bridge Club. "Atomic®" is a registered trademark and "Atomic Bridge Club"
and the Atomic logo are trademarks of Atomic Bridge Club.